Sinsen Konsertorkester

NM Janitsjar 2019

I NM 2019 har Sinsen valgt å spille Balletsuite nr. 5, “The Bolt” av  Dimitri Shostakovich, og “Aladdin suite” av Carl Nielsen. Sinsen KO dirigeres av Rune Johansen.Sinsen spiller i 2. divisjon. Konkurransen i 2. divisjon avholdes i Scandic Nidelven hotell på lørdag.

1: “The Bolt”, Balletsuite nr. 5.

“The Bolt” er en ballet i 3 akter fra 1930-31 om arbeidere ved en sovjetisk fabrikk. “The Bolt” er en fargerik fortelling om kontrarevolusjonær udugelighet i en sovjetisk fabrikk. Den fordrukne Lyonka jobber ved denne fabrikken. Lyonka hater arbeidet og blir trukket inn i sabotasjeplanene av en kontrarevolusjonær gruppe.  Sammen med den like fordrukne lokale presten og hans udugelige og uvitende menighet planlegger Lyonka å sabotere fabrikkenved å legge en bolt i maskinen. Planen blir ødelagt av en gruppe unge modige kommunistisk menn.  De lykkes å redde arbeidsplassene og beskytte fabrikken fra de reaksjonære kreftene.  Fyodor Lopukhov lagde den opprinnelige koreografien mens Victor Smirniv stod bak librettoen. Fyodor Lopukhov var i denne perioden kjent for sitt avantgarde arbeid. I balletten etterligner danserne maskinens arbeid. Noe som ble forsterket av et røft design som lignet på en fabrikk.

The Bolt ble ikke en umiddelbar suksess. Premieren var den eneste forestillingen på 74 år.  Balletten ble hånet av publikum, og kritikerne mente den var usovjetisk. Sammen med ballettene “The Limpid Stream” og “The Golden Age”, ble “The Bolt” forbudt i 1936. Den skjedde som en del av sovjetiske myndigheters første fordømmelse av Shostakovish. De andre fremførelsen av “The Bolt” fant sted i 2005 ved Bolshoi Teateret i Moskva. Deler av balletten ble derimot brukt i andre verker. Shostakovich lagde i 1931 en suite i 8 satser basert på karakterene i balletten.

Sats 2. Bureaucrat’s Dance

Sats 3. Draymen’s Dance

Sats 8. General dance and Apotheosis

 

2: “Aladdin suite”.

“Aladdin” ble i 1918-19 skrevet til en ny produksjon av Adam Oehlenschlägers dramatiske eventyr. Johannes Nilsen, direktør for det kongelige teater i København fikk Carls Nielsen til å skrive musikken. Carls Nielsen hadde store problemer i arbeidet med “Aladdin”. Regissør Johannes Paulsen hadde brukt deler av orkestergraven til en utvidet scenesom gjorde arbeidsforholdene til orkesteret meget vanskelig.  Paulsen kuttet ut deler av musikken og endret dansesekvensene. Dette gjorde at Carl Nielsen forlangte at hans navn ble fjernet fra plakatene og programmet. Teaterforestillingen ble ingen suksess og den ble trukket etter bare 15 forestillinger. Carl Nielsen hadde før premieren lagt en suite på 7 satser. På suitens premiere 6. februar dirigerte Carls Nielsen 6 av de 7 satsene.